כל אחד צריך להיבדק בדיקת שומות לכל העור אחת לשנה עי רופא עור ללא קשר לגוון העור. הבדיקה צריכה להתבצע עם דרמוסקופ. הבעיה העיקרית בחשיפה לשמש זה הנזק המצטבר שלה. כולם יודעים שיש לשים קרם הגנה לפני יציאה לים אבל רובנו לא מקפידים למרוח מסנן קרינה באופן שוטף . Daily dun protection כלומר הגנה יום יומית מפני השמש זו הדרך הנכונה למזער נזקים.

גם אנשים כהים וגם אנשים בהירים חשופים לנזקי בשמש ולסרטן העור ולכן כולם חייבים להיבדק. סרטן עור לא קשור רק לשמש ויכול להפיע גם באיזורים שלא נחשפו לשמש.

גם שימוש במסנן קרינה טוב ככל שיהיה לא מספק הגנה של מאה אחוז- ובאופן כללי חשוב למעט בשהייה בשמש. כאשר בוחרים מסנן קרינה יש לבחור מותג איכותי בעל תו תקן מחמיר המסנן גם קרינת uva וגם קרינת uvb.

מהי נקודת חן לא תקינה? בעיקרון כל נקודה משתנה, מדממת, לא סימטרית, עם מספר צבעים, גדולה מחצי ס"מ -היא חשודה. ואם יש אחת כזו יש לפנות לבדיקת רופא עור בהקדם. בעיקרון לא תמיד ניתן לדעת לבד ויש לפנות לרופא עור בכל חשד

לדברי ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור,  מסבירה: "בדיקת נקודות חן ובקרת נזקים, מומלצת ואידיאלית דווקא בתקופת החורף,  כאשר העור  חוזר לגוון הטבעי שלו, ללא שיזוף, ונותרו בו נגעים עוד מתקופת הקיץ,  לאחר שהיה חשוף תקופה ממושכת לשמש".

נקודות חן/שומות מופיעות על עור הגוף ככתם חום שטוח או בולט, כבר בגיל הילדות או בבגרות. קיימת נטייה להדחיק/ לא להתייחס דיי ברצינות לנושא של בדיקת נקודות חן על העור – כי זה תמיד שם, משתרע לו בנוחות ושתיקה על גבי חלקי העור השונים.  אומנם בדיקה תקופתית קבועה, ובזמן, יכולה למנוע את סרטן העור הבא.

ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור, איגדה מספר  טיפים שחשוב להכיר בנושא:

  1. יש להגיע לבדיקה תקופתית קבועה אצל רופא עור אחת לשנה (כשאין גורמי סיכון).
  2. בבדיקה חשוב לבדוק את השומות גם בעזרת דרמוסקופ. בדיקה פשוטה ולא כואבת יכולה להציל ממצבים בריאותיים חמורים.
  1. נקודות משתנות, לא סימטריות, גדולות, בעלות מספר צבעים , חשודות יותר. במידה ויש כאלה,  יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא. אולם חשוב לדעת כי יש נגעים שפירים לחלוטין בעור אשר שינוי בהם אינו משמעותי ולא מסוכן.
  2. גם ילדים צריכים להיבדק בדיוק כמו מבוגרים, אמנם סרטן עור נדיר יותר בקרב ילדים, אך זה קיים.
  3. יש לשים לב ולבדוק נקודות חן גם במיקומים חבויים כמו קרקפת, כפות ידים, אצבעות רגלים מפשעות וכד- וגם כאן מומלץ לבדוק עם דרמוסקופ ולהוציא כל נגע משתנה.
  4. שומות מולדות מומלץ לרוב להסירן כיוון שיש להן סיכוי גדול יותר להפוך לסרטן של העור.
  5. כל פצע שאינו מגליד לאחר זמן סביר- מומלץ לבדוק וכן אם שומה גדלה או מדממת.

 

לסיכום, אומרת ד"ר להבית אקרמן: "חשוב להיות ערניים ולדעת שבדיקה תקופתית פשוטה ולא פולשנית עלולה לשמור על בריאותכם".