בשיא החורף, הקור והגשמים, מגיע חנוכה ומעניק לנו אור של תקווה וחיבוק של חום. והשנה, יותר מתמיד. איך מעמיקים את הייחודיות של הימים האלו? איזה תוכן משפחתי ומשמעותי אפשר ליצוק אליהם? כנגד שמונה נרות ושמונה ימים של אור, איגדנו שמונה רעיונות לחג מלא בחיבור, רוח, תוכן ואהבה

 

נר ראשון: אור קטן בחשכה

סדנת כתיבה לאור הנר

הדלקת נרות חנוכה מאופיינת בדרך כלל בהמולה משפחתית של שירים, משחקים, זלילת סופגניות ולביבות ושלל מסיבות בפורומים שונים. בנר הראשון, קחי לך חצי שעה של שקט, גם אם סביבך רעש גדול. חצי שעה של ישיבה מול הנר האחד, הבודד. פשוט הסתכלי לתוכו, הטעיני את עצמך באורו.

בין אם זה קורה מיד אחרי ההדלקה ובין אם בסוף הערב אחרי שכולם כבר הלכו לישון, קחי לך דף ושבי לכתוב. כתבי בראש העמוד את המילה "אור" ולאחר מכן את כל האסוציאציות והמחשבות שעולות לך בעקבותיה. אל תעצרי למשך חמש דקות לפחות, ואל תנסי ליצור סדר והיגיון במילים – פשוט כתבי בצורה אינטואיטיבית, מה שיוצא.

לאחר מכן, קחי לך דף חדש. כתבי בראשו את השאלה "מי או מה הביא אור לחיי השנה?". הניחי למילים לזרום מתוכך. אספי רגעים קטנים וגדולים של אור. של נתינה פשוטה, של קרבה, של שמחות קטנות.

בדף שלישי ואחרון, כתבי לאילו חלקים בחייך תרצי להכניס אור נוסף. היכן את מרגישה שהחושך מלחך את סביבותייך, וצריך להדליק שם נר נוסף.

קראי את הדפים שכתבת, והביטי שוב באור הנר היחיד, הבודד. כמה כוח יש לו לגרש את החושך.

נר שני: נר איש וביתו

משחק משפחתי מגבש

חנוכה הוא חג משפחתי, וכדאי לנצל את הערבים המשותפים ואת האווירה החמימה כדי לגבש ולקרב בין בני המשפחה.

זוהי שעתם היפה של חידות הגפרורים, היצירות בשעווה ומשחקי הנרות. עבור מי שמחפש פעילות המייצרת אינטראקציה ומפעילה את הרגש, נמליץ על המשחק הבא. אפשר לשחק אותו גם במסגרת משפחתית מורחבת או עם קבוצת חברות.

קונים מראש חבילה או שתיים של נרות חנוכה צבעוניים (אפשר גם יותר, תלוי במספר המשתתפים), מכבים את האורות ויושבים מסביב לשולחן (כדאי לפרוש מפת פלסטיק עבה ואפילו נייר אלומיניום שיקלטו את טפטופי השעווה מהנרות). מתנדב ראשון לוקח נר, מדליק אותו ומספר על נקודת אור שהוא רוצה לקחת מאחד המשתתפים האחרים בשולחן. המספר מעניק את הנר למשתתף שעליו דיבר.

המשתתף לוקח נר חדש, מדליק אותו באמצעות הנר שהגיע אליו, מספר על נקודת אור שהוא לוקח מאחד המשתתפים האחרים, ומעביר אליו את הנר. וכך הלאה, עד שכל השולחן מתמלא בנרות רבים ולכל אחד יש מספר נרות המבטאים את נקודות האור והעוצמה שיש בו.

 

נר שלישי: לתת כשאתה אוהב

פעילות משותפת עם השכנים

אחד המראות המקסימים בחנוכה הוא אור החנוכיות המשתקף מבתים וחלונות רבים. האור מזכיר לנו לא רק את נס החג, אלא גם את האור הרב הטמון באנשים סביבנו. התקופה האחרונה העצימה את הצורך שלנו בקשרי שכנות וקהילה קרובים, וזה הזמן לתת להם משנה תוקף.

אחרי ההדלקה בחיק המשפחה, צאו לסיבוב בשכונה שלכם והביטו בחנוכיות. תוכלו לנסות לנחש אם החנוכיות שאתם רואים עתיקות או חדשות, כאלו שעברו שנים במשפחה או לחלופין נקנו בחנות הסטוק הקרובה.

הצטיידו מראש במשהו מתוק וצאו לחלק לשכנים, חדשים וותיקים כאחד. עבור משפחות רבות, חנוכה השנה יהיה מאתגר במיוחד על רקע שברי המלחמה. אם אתם מחובבי הטיגונים, הכינו קערת ספינג' וצאו איתה לסיבוב בשכונה, אם אתם לא נמנים עם הבשלנים – גם חבילת מטבעות שוקולד וסביבונים כמיטב המסורת יעשו את העבודה.

נסו לקשור שיחה פתוחה מלב אל לב, לשבת לשירה משותפת של שירי החג, או אפילו רק לדפוק בדלת ולהגיד "חשבנו עליכם". המילים האלו יכולות לחולל פלאים בצד השני של הדלת.

למיטיבי לכת: אם אתם גרים בירושלים, מומלץ גם לצאת לסיור בשכונת נחלאות או במאה שערים בשעת השקיעה וצאת הכוכבים. עשרות החנוכיות המאירות בין הסמטאות וההדלקות באווירה מסורתית הן מראה בלתי נשכח.

בשיא החורף, הקור והגשמים, מגיע חנוכה ומעניק לנו אור של תקווה וחיבוק של חום. והשנה, יותר מתמיד. איך מעמיקים את הייחודיות של הימים האלו? איזה תוכן משפחתי ומשמעותי אפשר ליצוק אליהם? כנגד שמונה נרות ושמונה ימים של אור, איגדנו שמונה רעיונות לחג מלא בחיבור, רוח, תוכן ואהבה

בשיא החורף, הקור והגשמים, מגיע חנוכה ומעניק לנו אור של תקווה וחיבוק של חום. והשנה, יותר מתמיד. איך מעמיקים את הייחודיות של הימים האלו? איזה תוכן משפחתי ומשמעותי אפשר ליצוק אליהם? כנגד שמונה נרות ושמונה ימים של אור, איגדנו שמונה רעיונות לחג מלא בחיבור, רוח, תוכן ואהבה

 

נר רביעי: מלכת הטופינג

סדנת קישוט סופגניות ביתית

קולקציית הסופגניות של רולדין כבר מזמן נהייתה לשם דבר, כולל מיתוג שלם ומפונפן מדי שנה. שאר המאפיות לא נשארו מאחור, ומציעות אף הן סופגניות בשלל צבעים, גבהים ומילויים מגירי ריר. אך התענוג רווי הקלוריות כרוך בחור לא קטן בכיס. ולכן – השנה תכינו את הסופגניות השוות שלכם בעצמכם!

מיטיבי הלכת יעמידו בצק ויכינו גם את הסופגניות עצמן מאפס, ואל תתבלבלו: אין מה להשוות בין הטעם הביתי לטעם הקנוי. אך אם עול הטיגונים כבד עליכם, תוכלו גם לקנות סופגניות ריקות, לקשט, למלא, לזלול – ולהרוויח זמן איכות משותף על הדרך.

*מומלץ ללכת מבעוד מועד לחנות הסטוק הקרובה ולהשקיע באביזרים שישדרגו את האירוע, כמו מזרקים או טפטפות למילוי רוטב, ריבה או צ'ייסרים.

 

נר חמישי: דמי חנוכה

הימורים סביב הסביבון

זוכרות את הסביבון הגדול שהיה תלוי בגן? זה שבסוף המסיבה יורד למטה ומתגלה כמטמון של סופגניות רכות? השנה תכינו סביבון כזה בבית, אבל במקום סופגניות, הוא יהיה מלא ב…מטבעות. אם כבר מחלקים דמי חנוכה, בואו נעשה את זה יצירתי!

כל ילד יקבל שקית עם מטבעות. לחלופין, אפשר גם לשחק עם מטבעות שוקולד, ולחלק לילדים את דמי החנוכה בסוף.

במשחק ההימורים המסורתי, שמקורו בארצות אשכנז, לכל אות בסביבון הייתה משמעות אחרת. למשל, האות נ' סימלה את המילה "נישט" – כלום, והאות ה' את המילה "האלב" (חצי). תוכלו להמציא מילים עם רמזים משלכם לכל אות, או פשוט לכתוב על שלט את המשמעות של כל אות.

לדוגמה, האות ה' יכולה לסמל את המילה "הכול" (משמע זכייה בכל הקופה). האות נ' תסמל את המילה "נתינה" (המסובב יצטרך להעניק את מטבעותיו למשתתף שמימינו), האות ג' – "גם וגם" (חצי מסכום הקופה יישאר וחצי ילך לבעל התור), והאות פ' משמעותה "פספוס" (קרי: לא קיבלת כלום).

חוקי המשחק: בכל סיבוב, כל משתתף מניח במרכז סכום של מטבעות שעליו הוא רוצה להמר. אחד מהמשתתפים מסובב את הסביבון. אם יצאה האות ה', המסובב מקבל את המטבעות של כולם. אם יצאה נ' – עליו להעביר את המטבעות שלו למשתתף שמימינו, ואילו שאר המשתתפים מרוויחים את המטבעות שלהם בחזרה. ג' – המסובב לוקח אליו חצי מהסכום, וחצי נשאר לסיבוב הבא, ופ' – כל הסכום נשאר על שולחן ההימורים.

ניתן לשדרג את המשחק ולקבוע שנפילה על אחת האותיות תחייב מענה על שאלות או משימות. כך תוכלו לשלב ערך מוסף ולהעשיר את הידע של הילדים על חנוכה.

למיטיבי לכת: בסוף המשחק כל ילד יקבל בחזרה את המטבעות שלו וייתן חלק קטן מתוכם לצדקה. את הסכום הכללי שייאסף מכולם תתרמו לעמותה, או תקנו בו משהו מפנק לחיילים.

 

נר שישי: יצירה של בית מואר מדאס

ורד קליין גולדברג, מעצבת ומפתחת תוכן יצירתי מותאם

ימי החנוכה מזמינים אותנו להוסיף אור. להיפגש ולהתכנס בחיק המשפחה והבית ולהאיר את חדרי הבית והלב. אני מזמינה אתכן ליצור בית לנר שיאיר ויחמם, ומבעד הפתחים יוקרן ויופץ האור.

החומרים:

חבילת דאס

נייר אפייה

מערוך

סכין

קיסם או שיפוד

כוס מים

נרון שעווה

 

להכנת היצירה:

  • על גבי נייר אפייה נרדד מעט דאס לעובי אחיד של כחצי ס"מ.
  • נחתוך בעזרת סכין צורה כללית של חזיתות הבית. על מנת לשמור על פרופורציה ודיוק, ניתן לגזור פיסת נייר לריבוע בגודל הרצוי ולהשתמש בו כשבלונה.
  • בעזרת סכין נחתוך פתחים – חלונות, דלתות וכדומה. הצעירים יותר ישתמשו בקיסם או בשיפוד. ניתן לפתוח פתחים בכל צורה וגודל: לב, עיגול, ריבוע, מלבן ועוד.
  • על מנת להגיע לתוצאה מרהיבה, החליקו את אזורי החיתוך בעזרת מים: טבלו את האצבע במים, ובתנועת ליטוף החליקו את קו החיתוך והפינות לפי הצורך.
  • נעטר כל חזית וחזית באמצעות הקיסם. ניתן לנקד או לחרוט בעדינות דוגמאות כל עוד החומר לא התייבש. גם בשלב זה ניתן להחליק את החומר וכך למחוק דוגמה לא רצויה ולנסות שוב. אני ממליצה לרדד פיסת חומר ועליה לנסות ליצור דוגמאות, לפני העבודה על החזית עצמה.
  • כדי לחבר את הקירות זה לזה נעמיד את הצלעות, נרטיב את הצלעות הנושקות, ובתנועת ליטוף נחליק את הפינה, ליצירת מראה חלק ומחובר. במידת הצורך, אפשר לגלגל נחש דק של חומר ולמלא את המפגש בין שתי החזיתות. נעמיד את קירות הבית לייבוש, עוד לפני שנחבר את הגג, כדי למנוע מהם להתקפל.
  • נחבר את הגג אחרי ייבוש חלקי של הקירות. אחרי שהבית יבש לחלוטין, נניח בתחתיתו נר ונדליק את האור בבית.

*דאס מתייבש כשהוא בא במגע עם האוויר, על כן הקפידו לסגור ולכסות אותו היטב גם לאורך הפעילות. כמו כן, החומר מגיע בגוון אפרפר, אך לאחר הייבוש צבעו יהיה לבן, ואז יהיה ניתן אף לצבוע אותו בצבעי אקריליק.

 

נר שביעי: זמן איכות

דייט זוגי לאור נרות

הדלקת נרות החג בשעה מוקדמת יוצרת ערבים ארוכים שיכולים להתחלק לשניים: חלק ראשון של הדלקה בבית או בחיק המשפחה, ולאחר מכן יציאה נוספת עם בן הזוג או עם חברה – לסרט, להצגה או למפגש חברתי. מדי שנה אירועי חנוכה גודשים את היומן, אך השנה חוסר הוודאות מעמיד בסימן שאלה גם את כל אירועי התרבות שתוכננו.

הנה כמה הצעות לפעילות זוגית אלטרנטיבית, לכמה רגעים משותפים וביתיים של חסד. הרבה אחרי שאור נרות החנוכייה יכבה, הדליקו כמה נרות משלכם ברחבי הבית, עמעמו את האורות והיכנסו לאווירה אחרת.

 בעיניים עצומות

ניחוש תמונות: הוציאו מאלבום התמונות המשותף תמונות שונות ופזרו על השולחן. אחרי הצצה מהירה, אחד מבני הזוג יכסה את עיניו, ואילו השני ירים תמונה וייתן פרט אחד מתוך מה שרואים בה, מבלי לגלות מתי או היכן היא צולמה. אפשר לספר פרטים כמו "לבשת חולצה סגולה", "התינוק היה על הידיים שלך". לרשות המנחש תעמוד הזדמנות אחת לנחש באיזו תמונה מדובר. ניחשת נכון? קבל תור נוסף! המנצח הוא מי שיהיו ברשותו בסוף המשחק כמה שיותר תמונות.

חם־קר: אחד מכם יניח כיסוי על העיניים, ואילו השני יישאר עם עיניים גלויות. בן הזוג שעיניו גלויות יחביא ברחבי הבית (או החדר) פריט כלשהו שקשור לשניכם – זה יכול להיות תכשיט, ספר, בגד או תמונה. כעת, בן הזוג שעיניו מכוסות יצטרך לחפש את הפריט המבוקש באמצעות ההנחיות "חם־קר", ולהגיע אליו בעזרת חוש המישוש. מומלץ לבחור מראש בפריט שתרצו להשתמש בו בהמשך הערב, כמו ספר אהוב על שניכם לקריאה משותפת, או תמונה מיוחדת שבן הזוג יגלה ויתרגש לראות כשיפקח את עיניו.

טעימה עיוורת: הכינו לפניכם על השולחן קעריות עם שלל סוגים של מאכלים קטנים, מתוקים ומלוחים כאחד – חטיפים, פיצוחים, פירות חתוכים, שוקולדים וכל העולה על דעתכם. קשרו שניכם את העיניים. לכל אחד יש כף, שבאמצעותה הוא בוחר באופן אקראי מאחת הקערות, ומגיש לבן הזוג השני לתוך הפה. משחק מפתיע וקורע מצחוק שיאתגר את בלוטות הטעם והצחוק שלכם.

 

נר שמיני: מה רבו הסיפורים

קריאה משותפת במגילת חנוכה

סיפורי הגבורה של המכבים נותנים השראה של עוז רוח ותעצומות נפש עד לדורנו אנו. לצד הגבורה האנושית, חנוכה הוא חג של ניסים. גבורה ונס, כך מתברר, הולכים ביחד מדורי דורות.

את הערב הזה תקדישו לסיפור הגבורות שהביאונו עד הלום, ולסיפור הניסים שבלעדיהם דבר לא היה זז. בניגוד לרוב החגים, שלגביהם יש לנו מקורות שהתקבלו על ידי חכמי ישראל כספרים שנקראים מדי שנה כחלק ממנהגי החג, כמו מגילת אסתר או מגילת איכה, לחנוכה אין ספר אחד מוסכם שבו קוראים יחד כדי לזכור את סיפור הניצחון.

רוב המידע שיש לנו על מאורעות התקופה ועל מלחמות המכבים תועד בספר חשמונאים (ספר מקבים), וכן במגילת אנטיוכוס ובמקורות נוספים בתלמוד.

בשנים האחרונות יצא לאור ספר בשם 'מגילת חנוכה' של ד"ר חגי בן־ארצי, שאסף את המקורות השונים ומנסה להגיש את סיפור החנוכה בצורה ידידותית. הספר מחולק לשמונה פרקים שבהם תוכלו לקרוא מדי יום.

בחרו לכם מקור אחד, אפילו קטע מתוך קרב אחד, וקראו אותו יחד. נסו להעביר את הסיפור בצורה עליליתית וחווייתית, למשל דרך המחזה משותפת ומשחק תפקידים. עם שכבת הגיל הבוגרת יותר אפשר להעמיק בסיפור ולנסות להבין מה הייתה גבורתם המיוחדת של המכבים, ובזכות אילו כוחות בלתי רגילים הם הצליחו לנצח, כנגד כל הסיכויים.

ברוח הימים והתקופה, תוכלו לשלב בערב זה גם סיפורי גבורה וניסים מימינו אנו: כל אחד מהמשתתפים יספר על נס או סיפור גבורה ששמע מהתקופה האחרונה. לצערנו, לא חסרים כאלה. לאור נרות החג נשוב וניזכר יחד כי נס תקומת עמנו קרה בזכות גבורת לוחמים רבים במשך הדורות, וגם בימים אלה, בזמן הזה.

חג חנוכה שמח!

מתוך גיליון כסלו תשפ"ד,

לעוד תוכן ערכי, נשי וישראלי הצטרפי היום למגזין פנימה, להצטרפות לחצי כאן