בימים שלפני הצום
מומלץ לשתות לפחות 2 ליטר, מחולקים בהדרגה על פני היום.

למי מאתנו שרגילה לשתות קפה, מומלץ להפחית בהדרגה את מספר כוסות הקפה במהלך היום, כדי להימנע מכאבי ראש במהלך הצום המאפיינים את ה'גמילה' החדה מקפאין.

ביום הצום
משעות הבוקר המוקדמות כדאי להניח לידנו בקבוק מים ולהקפיד על שתייה מרובה במהלך כל היום.

לא לוותר על ארוחת בוקר מסודרת ומזינה! ולאחריה כדאי לחלק את האכילה במהלך היום למספר ארוחות מסודרות. אם נאכל בבת אחת כמות גדולה של אוכל, נגיע לתחושת כבדות וחוסר נוחות.

כדאי להימנע ממאכלים חריפים ומתובלים מאוד, או לחלופין ממאכלים שעשירים בסוכר, ועשויים להגביר את תחושת הצימאון.

 

הארוחה המפסקת
כדאי שתכלול את הרכיבים הבאים:

  1. פחמימות מורכבות-  תורמות לשובע לזמן ממושך, ולא 'מקפיצות' את רמות הסוכר בדם. למשל גריסים, אורז מלא, קינואה, בטטה או לחם מלא.
  2. חלבון איכותי -תורם לתחושת השובע. כדאי לשלב בארוחה עוף או דגים מבושלים, מומלץ שלא לטגן כיוון שזה מקשה על העיכול וגורם לתחושת כבדות.
  3. שומן איכותי- כמו למשל אבוקדו, טחינה, שמן זית.
  4. סלט ירקות טרי -יספק לנו סיבים תזונתיים לצד נוזלים.

 

איך לפתוח את הצום?

המטרה היא לספק לגוף מזון קל לעיכול בכמות קטנה בשלב הראשון ולהחזיר נוזלים לגוף, ולאחר מכן לתת לגוף מעט מנוחה לפני אכילת הארוחה הגדולה יותר.

אני ממליצה מאוד לפתוח את הצום עם אכילת פרי, כך נספק לגוף סוכר וגם נוזלים.

אפשרות נוספת היא לשתות משקה שממותק במעט סוכר (אצל הוריי תמיד מכינים לימונדה ביתית לסיום צומות).

וכמובן שיש מאיתנו מי שמחכה כבר לקפה שלה, במיוחד למי שרגילה לשתות קפה בכל יום ואף סובלת מכאבי ראש בלי הקפאין… ניתן לשתות קפה עם מעט סוכר, או תמר מיובש מתוק, או פרוסת עוגה.

 

לאחר כחצי שעה ניתן לאכול משהו גדול יותר,

כמו תבשיל דגים, או תבשיל עם קטניות. כדאי להוסיף גם ירק מבושל ופחמימה מורכבת כפי שהסברתי למעלה, וכמובן שמומלץ מאוד להוסיף סלט ירקות טרי.

 

מה לא כדאי לאכול בסיום הצום?

לא מומלץ לאכול עוגות או עוגיות בכמות גדולה, או לשתות הרבה מיץ בבת אחת, כיוון שזה  יגרום לעלייה מהירה של סוכר בדם, ולאחריה גם עליה תלולה של אינסולין וגם עייפות.

לא מומלץ לאכול ארוחה כבדה ועמוסה בשומן.

 

שיהיה צום קל

וגמר חתימה טובה!