אופנה ירוקה: כיצד בקבוקי פלסטיק הופכים לבדים רכים ונעימים

חברות רבות בעולם מתחייבות בשנים האחרונות לצמצום נזקי הסביבה בעקבות בקבוקים ופלסטיקים נוספים. ל טרנד עולה הוא ייצר אופנה אקולוגית ירוקה ולתמוך בסביבה נקייה ממזהמים

עד לפני זמן לא רב, בקבוקי פלסטיק משומשים היוו איום ממשי על איכות הסביבה. כיום, הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לתעשיית הטקסטיל והאופנה לנצל את חומרי הגלם הממוחזרים באופן "ירוק" וידידותי לסביבה ולהפוך אותם ממוצר חד פעמי שאינו מתכלה- לפרטי אופנה רב פעמיים.

לדברי היזמית איריס פלרמן צ׳רבין, מנכלית חברת פולאיז ובעלי המותג PULLIEZ : "ביגוד "ירוק" מתייחס לבדים שעובדו מחומרים בריי קיימא כגון במבוק, קנביס וכן בקבוקים ממוחזרים. בנוסף לכך – אופן היצור של חומרים אלו מפחית שימוש בחומרי גלם, אנרגיה (30% פחות) ומשאבי טבע. בדים ובגדים העשויים מחומרים ממוחזרים זהים במרקמם ובאיכותם לסיבים המיוצרים באופן "רגיל". הוכח כי מחזור בקבוקי פלסטיק מפחית זיהום אויר, מים וקרקע, ולפיכך השימוש הגובר במוצרים העשויים בחומרים ממוחזרים, עוזר בעקיפין לייצור חיים וסביבה ברת קיימא".

עולם האופנה אימץ באהבה את הרעיון של ביגוד ממוחזר. מקובל למצוא בגדים העשויים פלסטיק ממוחזר בחברות אופנה מובילות בעולם. גם לארץ הבשורה לא איחרה להגיע ולאחרונה הושק מותג חדש- Puliez, מדובר בפטנט ישראלי : גרביים אקולוגיים, רב פעמיים ובמידה אחת בלבד – זהים לכל בני המשפחה,  נוחים וידידותיים לסביבה, בקופסה חדשנית שגם היא עשויה מחומרים  ממוחזרים.

אלו שמתקשים לראות את הקשר בין פלסטיק נוקשה לבגדים רכים ולבישים – יופתעו לגלות שהוא שזור בסוגים רבים של בדים כגון ניילון, פוליאסטר, פרווה מלאכותית, דמוי עור, ויניל, פוליאוריטן וכו.

כדי להפוך בקבוקי פלסטיק לבדים רכבים ונעימים קיים תהליך מסודר שמתחיל באיסוף בקבוקי הפלסטיק אשר נדחסים ומועברים למפעלי העיבוד. הבקבוקים ממוינים, נשטפים ומעובדים לפיסות קטנות. פיסות הפלסטיק נדחסות, מומסות ובתהליך טכנולוגי מתקדם-מוזרקים דרך חררים קטנים ויוצרים את סיב הויסקוזה או הפוליאסטר. הסיבים הנוצרים מתהליך המחזור משולבים בתעשיית הטקסטיל והאופנה למטרות שונות כגון יצור בגדי ספורט, אביזרים, ביגוד טרמי, חולצות, מכנסי לייקרה, גרביים וכו.

מלבד הפחתת החומרים המזהמים, לשימוש בחומרים אלו בתעשייה ישנם יתרונות נוספים: הם מקטינים את השימוש בנפט כחומר גלם, מפחית את כמות הרעלים המשתחררים לאוויר בשל שריפת פסולת הפלסטיק, כמות הבקבוקים המושלכים למזבלות מופחת באופן משמעותיו, התהליך הופך את מחזור הבקבוקים לכלכלי ובכך מעודד מדינות וחברות לתמוך בהקמת מפעלים למחזור מחזור בקבוקים, לשם המחשה – בעת מחזור בקבוק פלסטיק אחד ניתן לחסוך מספיק אנרגיה להדלקת נורה 60 וואט למשך שש שעות.

עם התפתחות טכנולוגיית המחזור- ניתן להפוך כעת את בקבוקי הפלסטיק לטקסטיל רך, קליל, נושם ומותאם למגוון שימושים רב בתעשייה. כשאיכות הסביבה נמצאת בסיכון הולך וגובר, והעולם נדרש למודעות סביבתית גדולה יותר- ניתן ורצוי לראות עליה בשימוש בדים ממוחזרים לצרכים יום- יומיים.

איריס פלרמן צ׳רבין מעניקה  מספר טיפים עבור אלו  שרוצים לשמור על הסביבה ירוקה יותר:

  1. צמצמו שימוש בפלסטיק למטרות חד פעמיות כגון בקבוקים. אם השתמשתם – אנא הקפידו לזרוק למתקני מחזור מתאימים בלבד.
  2. רכשו בגדים המשלבים סיבים ממוחזרים! קל לטפל בהם, הם כביסים לחלוטין ומיועדים לשימוש רב פעמי.
  3. שימו לב אם מופע סימן מחזור כלשהו על תוית הבגד. בדרך כלל החברות נוהגות להדגיש את העובדה שמדובר בחומרים ממוחזרים בסימן מיוחד על מנת לעורר מודעות גבוהה יותר לתהליכים תומכי איכות הסביבה.
  4. חשוב לשים לב שעל אריזות המוצרים מצוינים אישורי תקן של חברות בין לאומיות ידועות כמו SEDEX  , OEKOTEX – המבטיחות תקינה סוציאלית של עובדי היצור במפעלים ( כגון שכר הולם, שעות עבודה וכו)  וכן מבצעות מעקב אחרי מקורות חומרי הגלם.

 

לסיכום, במציאות בה תעשיית האופנה נחשבת לתעשייה "מזהמת", בחירה בבגדים העשויים מחומרים ממוחזרים, היא בחירה אחראית המקדמת את השמירה על איכות הסביבה.

אודות הכותב/ת

כתוב תגובה