מחנה משותף

מה זה "חניון שבת"? איך אורזים לחופשה שאין בה מטבח? למי מתאים טרנד הקרוואנים הניידים שהפך לפופולרי, ומה כדאי לדעת לפני שיוצאים לחופשה צפופה עם הילדים ב-10 מטרים רבועים?
אומרים שאת ארץ ישראל מכירים דרך הרגליים, לא באמצעות תמונות, סיפורים או בריכה מחוממת בבית הארחה. ציידנו את כתבתנו חובבת המלונות בסנו-די ובקרם הגנה, ושלחנו אותה לתור אחר החופשה הטבעית המושלמת

מאות אלפי משפחות בישראל יארזו בשבועות הקרובים את הפקלאות וייצאו לקמפינג משפחתי, או בעברית: חופשת מחנאות.

מדובר במנהג יהודי עתיק שהחל כבר בתקופת המדבר, שם היו ישראל הולכים וחונים במשך ארבעים שנה, בדרכם אל הארץ המובטחת. כמו יהודים טובים גם אנחנו משמרים את המסורת, ובכל שנה, בעיקר בחופשת הקיץ, יוצאים משפחות-משפחות למסע של כמה ימים עם בגאז' מלא וגגון עמוס. חלק יבחרו בלינת שטח, אחרים יעדיפו קרוואן נייד ויש כאלה שאפילו ילכו לישון באוטו. יצאנו להתחקות אחר תרבות הקמפינג הישראלית.

המסע המופלא

"בשלושת הימים הראשונים כל הזמן רבנו, אחר כך זה הפך למסע קסום", מספרת רחל לזרסון (32). לפני כשנה, בצעד נועז, החליטה יחד עם בעלה יונתן (32) לארוז את הבית והילדים לשלושה שבועות תמימים ולנסוע לקמפינג על גלגלים מאילת ועד החרמון.

מקומות העבודה של שניהם אפשרו להם להיעדר לפרק זמן לא קצר. יונתן הוא מאבטח באסדת גז ונמצא בכל חודש שבועיים בים ושבועיים בבית, ורחל עבדה אז כמלווה של מתמודדי נפש ושיקום תעסוקתי דרך משרד הבריאות. הילדים, שהיו בני שש, חמש ושנה, נעדרו ממסגרות הלימוד ויצאו עם ההורים אל השטח. המסע המופלא הזה הוביל אותם, בסופו של דבר, להתאהב ביישוב יונתן שבגולן ולהעתיק לשם את מקום מגוריהם.

"יצאנו בתקופה שבין פורים לפסח, תקופה מעולה, לא מטוילת, עם מזג אוויר טוב ופריחה. הרגשנו שאנחנו צריכים הפסקה, רשמנו מראש ביומן תאריכים ואמרנו: פה יוצאים לטיול. כשהתאריך התקרב התחלנו לחשוב על אופציות והגענו לאפשרות של קרוואן נגרר. זה היה נשמע לנו מגניב לקחת איתנו בית קטן ולא להיות תלויים בשום דבר. אנחנו מאוד אוהבים לטייל בטבע, אבל זה משהו שלא עשינו קודם לכן".

אין ספק שבשנים האחרונות רואים פריחה אדירה בתחום הקרוואנים הניידים בארץ. הם הגיעו אלינו לראשונה מארצות הברית ומאירופה, וכיום כבר לא נדיר לראות אותם מדי פעם על הכבישים, בדרך לעוד טיול משפחתי. משפחות רבות בוחרות לצאת לכמה ימים בליווי בית קטן שצמוד לרכבם, לחסוך בעלויות של מלון או אכסניה ולשמר את האותנטיות שבטבע, עם כמה שדרוגים של שנות האלפיים. כיום יש בישראל כ-2,000 קראוונים כאלה, כ-75 אחוזים מהם שייכים לאנשים פרטיים שנהנים מנסיעות לסופי שבוע או לחופשים.

מה חשוב לדעת לפני שיוצאים לטיול עם קראוון?

"תלוי במטרה שלכם", אומרת לזרסון, "אם אתם לא רוצים להיות תלויים במים ובחשמל חשוב שהקרוואן יהיה מאובזר בפאנלים סולאריים כך שיהיה אור גם בשעות החושך, במיכל מים גדול שיספיק לבישול, לשתייה, לרחצה ולשירותים ובגנרטור. יש המון סוגים של קרוואנים, קחו את זה שמתאים לצורך שלכם".

"חשוב לדעת שבימים הראשונים תרצו לחזור הביתה", היא מתריעה מראש, "אבל מניסיון, ממש שווה להמשיך. אחרי כמה ימים מתרגלים לסיטואציה וזאת חוויה מדהימה. הבאנו לילדים המון יצירות, חיפשנו כל הזמן את האטרקציות של הטבע. עשינו מדורות על הים, בנינו איתם חץ וקשת, הילדים עשו יומן מסע ובכל יום כתבו או ציירו את היום שעבר עליהם – את הדולפינים שראינו באילת, את המדורה ביער ואת מיטת הקומתיים בקרוואן. אנחנו עשינו יומן מסע בתמונות, צילמנו המון. השתדלנו להיות עם הילדים ולא להתרגש מזה שבהתחלה יש ריבים. צריך לתת לזה לזמן, לבוא בלי ציפיות לגבי איך זה ייראה ואיך הילדים יהיו, חייבים לשחרר. זאת חוויה בלתי נשכחת וגיבוש משפחתי שחבל על הזמן. הילדים חזרו משם חברים הכי טובים".

משפחת לזרסון חצתה את ארץ ישראל מדרום לצפון. המסע שלהם התחיל באילת, משם המשיכו לשבת ביישוב רתמים, ליער יתיר, לשבת ביישוב רותם שבבקעה, למעלה צביה שבגליל, ליישוב האקולוגי כדיתה הסמוך לצפת ולנמרוד שבחרמון. לבסוף הם עצרו לשבת ולכמה ימים נוספים ביישוב יונתן שבגולן, הבינו שהם מרגישים בבית ולאחר תקופה קבעו בו את ביתם.

"לא תמיד התחברנו לחשמל ולמים", הם מספרים, "היה לנו מיכל מים ענק שמספיק לכמה ימים וגנרטור לחשמל. היינו ביער יתיר כמה ימים, מצאנו פינה שקטה וחנינו, אלו הימים שהכי זכורים לנו לטוב. עצרנו במקומות נידחים ורחוקים".

בשבתות חנתה המשפחה ביישובים שבהם מתגוררים מכרים או חברים של חברים. "אירחו אותנו ונתנו לנו להתחבר למים ולחשמל. המסע הזה אפשר לנו לפגוש אנשים מכל הסגנונות. מצאנו בכל מקום לב רחב ופתוח, זה היה מאוד משמעותי בשבילנו בטיול".

ירח זבת חלב ודבש

זוגות רבים יוצאים אחרי החתונה לירח דבש. חלקם ייסעו למלון או לצימר מפנק בארץ, אחרים יטוסו לכמה ימים לחו"ל כדי לראות קצת עולם. כך או כך, מעטים הם אלו שיחגגו את נישואיהם במסע חוצה ארץ.

בתאל (23) ויהונתן (25) טוב מבת ים בחרו אחרת. היא מורה לתיאטרון, הוא מורה וצלם. רגע אחרי שהתחתנו קנו השניים סירה קטנה, אוהל וציוד מינימלי, העמיסו הכול על הרכב ויצאו לחרוש את הארץ במשך שלושה שבועות. את המסע שלהם הם תיעדו בסרטון שהפך במהרה לוויראלי, גרף אלפי צפיות ושיתופים ואפילו שימש בחלקו כסרטון הסברה ישראלי ליהודי התפוצות. ארבע שנים חלפו מאז. היום הם הורים לבן שנתיים ולתינוקת בת חמישה חודשים, והזיכרונות הטובים והחוויה הזוגית שעברו יחד ממשיכים ללוות אותם ולהשפיע עד היום.

"מבחינתי זאת הייתה הגשמת חלום", אומר יהונתן, ומשתף שתכנון הטיול עלה לו בשעות רבות, "זה משהו שרציתי לעשות הרבה זמן והעדפתי לחוות אותו עם אשתי". בתאל נענתה לאתגר לא פשוט לכלה טרייה. אין ספק כי טיול כזה הוא טבילת אש זוגית, בייחוד לזוג דתי. "גילינו על עצמנו המון. היו מצבי קיצון שלימדו אותנו להסתדר. הכרנו את עצמנו, וגם את הארץ, הרבה יותר טוב".

מה למדתם למשל?

"זאת פרוצדורה לא פשוטה, לצאת לטיול כזה, היא מצריכה הרבה זרימה ואופטימיות. בחלק מהמקומות, למרות התכנון הקפדני, היו דברים שלא בדקתי ממש עד הסוף והיו כמה פשלות", מודה יהונתן, "אבל זה מה שבסוף חיזק אותנו ובנה לנו את הטיול. טיול טוב מתחיל בתכנון נכון, אבל ממשיך בזה שמאפשרים לטעויות לקרות, זה בסוף מה שזוכרים".

"לרוב הקמנו אוהל עם האוטו בכל מיני חורים נידחים", משתפת בתאל, "דווקא כשלא תכננו – מצאנו מקומות מדהימים. למשל, בראש הנקרה. מצאנו שם מערה יפהפייה בין שני צוקים, או מקום משגע שגילינו על הירדן. היו גם כמה סיפורי כמעט-מוות, התהפכנו עם הסירה והרבה דברים התפקששו בלו"ז אבל עברנו חוויות מדהימות ומרתקות, זה זמן זוגי שצברנו יחד. היה בכי והמון צחוק והיכרות שלנו זה עם זה, לפני שהגיעו הילדים".

מביתם שבמרכז נסעו השניים צפונה וחנו בחניונים מוכרזים ושאינם מוכרזים. הם עברו בהרצליה, קיסריה, חיפה, עכו, נהריה וראש הנקרה, התארחו בשבת בצפת והמשיכו לירדן ולכנרת, עלו לכיוון החרמון ומשם ירדו לירושלים, לים המלח, למצדה ודרומה ליטבתה ולאילת – שם שהו זמן רב יותר ונהנו גם מבתי המלון בעיר ומצלילה לצד דולפינים. מאילת עלו חזרה לכיוון ביתם שבמרכז. בדרך הם עברו במצפה רמון, בבאר שבע, באופקים ובנתיבות.

את הטיול שלהם הם תיעדו במצלמת סטילס, וידאו וגו-פרו שיכולה לצלם גם מתחת למים. על הסרטון לסיכום הטיול, שהעלו לרשתות החברתיות, קיבלו אינספור תגובות חמות. הם הופתעו לגלות את הערך ההסברתי שלו בעיני העולם. "הפכתי למדריך טיולים", אומר יהונתן בחיוך, "שואלים אותי איפה היינו ולאן כדאי לנסוע".

יש לכם טיפים לזוגות שרוצים לעשות טיול כזה יחד?

"קודם כול – תבואו בראש פתוח", אומרת בתאל, "זו יציאה למסע משותף, הרפתקה זוגית, זה להיות ביחד כל היום מהבוקר עד הלילה. צריך להיות ספונטניים. צברנו המון חווית מטורפות וזה חיזק את הקשר הזוגי שלנו. יהונתן שכנע אותי לצאת לטיול ואנחנו לא מתחרטים על זה לרגע. זאת הייתה חוויה בלתי נשכחת".

הכתבה המלאה במגזין פנימה

אודות הכותב/ת

כתוב תגובה