פינתרבות

זה יכול להישמע קצת בנאלי, אבל אורבך – כפי שההקדמה לספר מבטיחה – מצחיק, שנון, ובעיקר נותן לנו הפוגה קלילה מהימים הקשים

ספרות: הפוגה קומית

פאוזה | יאיר אורבך | הוצאה עצמית

יאיר אורבך ידוע כאחד מחלוצי הסטנדאפיסטים במגזר הדתי. כבר בעמוד הראשון של ספרו החדש 'פאוזה' הוא מצהיר שמטרתו להפוך את העולם שלנו למקום טוב ושמח יותר, ונראה שהוא בהחלט מקיים את ייעודו. הספר מרכז אוסף של סיפורים קלילים לימים קשים, בדיוק כמו שהכותרת מבטיחה. 

לשאלה איך הוא מגדיר את עצמו, הוא עונה ביובש שהוא איש עסקים שמתעסק בשטויות בשיא הרצינות. ואכן, אורבך לא לוקח את עצמו יותר מדי ברצינות, מה שנותן מרחב נשימה בלתי שיפוטי כשקוראים אותו. מי שלא מתחבר לסיפורים קצרים אולי לא יאהב כל כך את הז'אנר, אבל אין ספק שהספר נותן אתנחתא נעימה, מהסוג המועדף רגע לפני השנ"צ של שבת.

בספר הקורא מתוודע לעולמו של אורבך, למסלול שעבר מינקות ועד היום, לסיפורים מפתיעים ומצחיקים עם האחים וההורים, הציפיות והאכזבות, הישיבה התיכונית, סיפורי הצבא, האוניברסיטה, וכמובן עם מיטל אשתו. זה יכול להישמע קצת בנאלי, אבל אורבך – כפי שההקדמה לספר מבטיחה – מצחיק, שנון, ובעיקר נותן לנו הפוגה קלילה מהימים הקשים. 

לבד מסיפורים שגורמים לנו לצחוק, אורבך מספר גם על מסלול הקריירה שלו, שעל פניו נראה כמו סיפור הצלחה, אך לאורך הספר הוא מקלף בעדינות את הקליפות ומגלה שבדרך לפסגה היו גם המון נפילות. בין השאר הוא מגולל את הסיפור מאחורי הקלעים של ההחלטה המפתיעה שלו לפני שנתיים לפרוש מהופעות הסטנדאפ שהיו כה מזוהות עימו. מתברר שמה שגרם לו לפנות לאפיקים אחרים הוא ממש לא מה שאתם חושבים. ואל תצפו למצוא כאן ספוילר.

'פאוזה' מורכב מפרקים הנעים בין הארוך לקצרצר. לפעמים לא ניכר הקשר בין פרק לפרק, אבל מה שמאגד אותם יחד הוא קולו הייחודי ונטול הפוזה של אורבך. בין הדפים תמצאו סיפורי התנחלות שרק מתנחלים אמיתיים מכירים, את מלחמת הכריות הגדולה בכיכר מלכי ישראל, תאונת פגע וברח ואודישן מפתיע לנינג'ה ישראל. הספר כתוב היטב, בסגנון קולח ומעניין, והעריכה מוקפדת ומקצועית – מה שלא תמיד מוצאים בספרים בהוצאה עצמית. 

על כריכת הספר האדומה מתנוסס בגאון השפם שהפך לסמל משעשע במלחמת חרבות ברזל ולמקור לאינספור בדיחות על חיילינו. השפם מעטר גם את ראשי הפרקים, ולכל פרק שפם מסוגנן משלו. בסיפורים הרבים שזורות התייחסויות למה שקורה בישראל מאז שמחת תורה תשפ"ד, מה שמקנה לספר אקטואליות ורלוונטיות רבה. אורבך החל לעבוד על הספר לפני המלחמה, אבל אחרי שפרצה החליט להתמסר למלאכת הכתיבה ביתר שאת, סיים אותה בתוך שבועיים, ומכאן הדרך להוצאת הספר לאור הייתה מהירה.

את הספר הוא מקדיש לאשתו, לילדיו, להוריו, לאחיו, לחבריו, ללקוחותיו, ולגלידה מגנום שקדים. הוא מקדיש את הספר לזכרם של הנרצחים, לרפואת הפצועים ולהשבת החטופים והנעדרים, ומסיים במילים האלמותיות שמלוות אותנו מאז פרוץ המלחמה – עם ישראל חי. 

 

מוזיקה: אי של נחמה

אם את נמנית עם מעריצי אביתר בנאי, סביר להניח שאת 'עוגן במים', האלבום החדש של נסיך המוזיקה הישראלית השורשית, יצא לך כבר לשמוע יותר מפעם אחת. אבל גם עבור מי שלא, 'עוגן במים' יהיה בדיוק מה שהשם של האלבום טומן בחובו. עוגן, אי של נחמה בלב תקופה סוערת.

האלבום כולל 13 שירים בגרסאות קאבר חדשות, בשילוב קטעי מעבר בקולו של בנאי. הקטע הפותח, 'אחרי החגים', מספר את הסיפור של כולנו מאז שמחת תורה, ובעיקר מצייר תקווה. אחר כך צוללים ושומעים את 'אל תפחד' של אהוד בנאי, 'שיר ללא שם' של יהודית רביץ, 'מחפש את הכיוון' של האח המנוח מאיר בנאי ועוד קלאסיקות ישראליות שכאילו נכתבו אתמול. 

 

השירים מבוצעים בקולו המיוחד של אביתר, שנשמע בו שמץ של רעד המתחלף לצליל קטיפתי עמוק. בשיריו ובקטעי הקישור הקצרים יש מן הנחמה והחוכמה, ויש בהם גם תקווה לאחדות שאנחנו כל כך כמהים לה. 

אחרי שנגע כבר בכל חלקי העם, השתנה, חזר בתשובה, התבגר, לנו נשאר רק לשמוע את המוזיקה שלו ולהתחבר.

עוגן במים | אלבום | אביתר בנאי | זמין להאזנה באפליקציות המוזיקה

 

סדרה לילדים: מאחורי הסיפורים

אין כמו העיניים הבורקות של העוללים המתוקים כשמקריאים להם סיפור וכל תשומת הלב שלהם נתונה לנייר המבריק ולקול העייף שלנו. אך לא תמיד אנו פנויים לקריאת סיפור. בשביל הזמנים האלה, ספריית פיג'מה מתַפעלים את ההסכת המעולה 'ספריית פיג'מה קוראת לכם' (אם עדיין לא הכרתם, זה בדיוק הזמן). כעת הם מעלים סרטוני וידאו של שעת סיפור עם הפודקאסט המצולם, וכל הסודות נחשפים. 

על המסך מופיעים ירדן בר כוכבא־הלפרין ודידי שחר יחד עם נגנים המלווים את הסיפור בקולות רקע ובנגינה של קלרינט צוהל, חליל צד מפלרטט, אקורדיון שמח, אורגן כריזמטי ועוד כלים מפתיעים שמשמיעים אפקטים בדיוק כמו בפודקאסט. 

שעת הסיפור היא באורך של כשמונה דקות ויכולה להיות מעולה להרגעת הרוחות בבית. הבונוס הוא שאם הספר ישנו בבית, אפשר לדפדף בו תוך כדי הצפייה וכך ליהנות מכל העולמות. על הדרך הילדים מקבלים מושג קטן על מה שקורה מאחורי הקלעים של ההסכתים.

אם כבר נכנסתם לאתר פיג'מה, תמצאו שם עוד המון הפתעות אחרות כמו שעת סיפור מיוחדת עם האסטרונאוט הישראלי איתן סטיבה מתחנת החלל הבין־לאומית, שיעורים באיור ועוד.

סרטים בפיג'מה | אתר ספריית פיג'מה

 

סיפורת: דייט עם הקב"ה

 

רבות מבנות המגזר הדתי נאלצו לעבור דייטים מביכים בבתי קפה, טיולים קרים בגן ציבורי אפרורי או מפגשים מבטיחים שהסתיימו במפח לב ונפש. נראה שבדיוק בשבילן יצא הספר הזה.

ב'הקדוש ברוך הוא וארבע רווקות מהשומרון', ספר הביכורים של תמר שילה קינן, תמצאו את הסיפור שכולנו מכירות, אבל גם את הסיפורים שלא היינו מדמיינות שקורים. תמר מתארת בספר את השנים רוויות החיפושים, הלימודים, המעברים, הדייטים, הבחורים הטובים, וגם את אלה שבכלל לא זוכרים. כמובן, תמצאו שם גם את החברות הטובות ואת האמונה הרעננה והתמימה, שנשזרות יחד באותנטיות ובכתיבה ייחודית.

 

זה סיפור שאינו מסתתר מאחורי דימויים, עם דיבור ישיר על אמונה והקדוש ברוך הוא באופן מרענן. נראה שעשר השנים של תמר שילה קינן מתועדות בדיוק כפי שהיו, והן מוגשות לנו כפי שהיא חוותה אותן, באריזה שובת לב של רומן עלילתי ומסקרן. 

הקדוש ברוך הוא וארבע רווקות מהשומרון | תמר שילה קינן | 206 עמ' | הוצאת ידיעות ספרים

 

מוזיקה: שרים, זוכרים וגיבורים

 

מפרוץ המלחמה החל הזמר והיוצר גלעד שגב לכתוב בכל יום ברשתות החברתיות על הגיבורים שהתגלו מתחת להריסות השבעה באוקטובר. הטקסטים שלו התפרסמו בארץ ובעולם וקיבלו תגובות ושיתופים שרק הלכו והתרחבו. שגב החליט להלחין את השירים שנגעו ברבים, וביחד עם המפיק גלעד שמואלי נולד הפרויקט 'גיבורים' הכולל עשרה שירים, שיר אחד לכל גיבור. 

לשירים הופקו קליפים פרי ידיו של סם לביא, המשלבים את התמונות, המילים וקולו של שגב, ומותירים את השומע עם לב סדוק וגרון חנוק. 

אחד מהם, 'בידיים חשופות', מספר את סיפורו של יונתן אלעזרי, שיצא מהמכינה הקדם־צבאית באופקים כשהחלה המתקפה ונלחם במחבלים באבנים ובידיים חשופות. השיר השני, 'זו שנשארה', נכתב לזכרה של לירון ברדה, שעבדה במסיבה ברעים ונשארה לטפל בפצועים למרות שהייתה לה הזדמנות להתפנות.

כל הכנסות ההפצה מהפרויקט נתרמות לתושבי העוטף ונפגעי הקרבות.


פרויקט גיבורים Heroes | גלעד שגב | זמין להאזנה באתר giladsegev.co.il 

 

סדרה דוקומנטרית: אורך ימים

מה אם נוכל לחקור, לנתח ולפרק לגורמים את הסיבה שבגינה אנשים מאריכים ימים, ונוכל ליישם אותה בעצמנו? בעשרים השנים האחרונות דן ביוטנר עושה בדיוק את זה. במקום לחפש את התשובה במעבדות, הוא נסע לחמישה מקומות ברחבי העולם המכונים גם "האזורים הכחולים", שבהם אחוז האנשים החיים עד גיל מאה הוא הגבוה בעולם. החיים שלהם לא רק ארוכים – מדובר בחיים תוססים ופעילים. 

ב'לחיות עד 100' ביוטנר חושף את המסע ואת המסקנות שלו, ואנחנו יוצאים לפגוש יחד איתו את האנשים המיוחדים שכל כך שונים זה מזה, אך גם מאוד דומים.

 

המסע עובר דרך חמשת האזורים הכחולים באי אוקינאווה, יפן; בסרדיניה, איטליה; בניקויה, קוסטה ריקה; באיקריה, יוון; ובלומה לינדה, קליפורניה.

אז מה כדאי לאכול, ובאיזה ספורט כדאי להתמקד כדי להאריך ימים? חלק מהתשובות תמצאו בצפייה בארבעה פרקים באורך של שלושים דקות עם צילום מוקפד, ראיונות מעניינים והרבה צבע. 

לחיות עד 100: סודות האזורים הכחולים | זמין לצפייה בנטפליקס

 

תערוכה: אומנות עכשיו

 

'יש מישהו בבית?' היא תערוכת הביאנלה הים תיכונית החמישית המתקיימת בחיפה, והיא לחלוטין מוקדשת לאומנות העכשווית. ביאֵנָלֶה, אם תהיתן, היא אירוע אומנותי המוקדש לאומנות עכשווית המתקיים אחת לשנתיים. 

בתערוכה משתתפים 30 אומנים מרחבי העולם – איטליה, ארצות הברית, בריטניה, גרמניה, ישראל, מקסיקו, צרפת ועוד. עבודותיהם מוצגות במרחב הציבורי ובמבנים ציבוריים ברחבי העיר חיפה. 

צילום: אנג'ליקה שר-שירת דבורה

נושא התערוכה פותח פתח למציאות שהשתנתה מאז פרוץ המלחמה בשבעה באוקטובר. היצירות מתכתבות עם השינויים שהתרחשו מאז בישראל, ומדברות על מושג הבית שאיבד ממשמעותו הברורה והמובנת מאליה כפי שהייתה אך לפני מספר חודשים. מיקום התערוכה יוצר מסלול ברחבי העיר ונותן במה אלטרנטיבית לתצוגת אומנות בין־לאומית עכשווית המעוררת שיח בין האומנות, המקום והאנשים. 

תערוכת הביאנלה הים תיכונית 'יש מישהו בבית?' | המרכז האקדמי ויצו חיפה | אוצרים: בלו סימיון פיינרו, אביטל בר־שי | התערוכה מוצגת עד 8 במרץ בשלושה מוקדים מרכזיים בעיר חיפה

 

 

מתוך גיליון אדר א' תשפ"ד,

לעוד תוכן ערכי, נשי וישראלי הצטרפי היום למגזין פנימה, להצטרפות לחצי כאן

 

אודות הכותב/ת

כתוב תגובה