כפי שנוכחנו לדעת לאחרונה, הממ"ד הוא אחד החדרים החשובים בבית, בשגרה הוא יכול לשמש כחדר לכל דבר: חדר שינה, חדר עבודה, חדר ארונות ועם זאת חשוב לשמור על הפונקציונליות שלו ושיהיה נוח ומכיל לעתות בהן הוא נדרש למלא את תפקידו כמרחב מוגן.
מהם הדברים המרכזיים אליהם חשוב לשים לב בבואנו לעצב ממ"ד?
נבחרת מעצבי פנים, יועצים לחברת אלוני מעניקים טיפים לעיצוב נכון של חדרי ממ"ד:
המעצבת נטלי גנון:
- פונקציונליות לצד בטיחות – בכל ממ"ד שניגשים לעצב ראשית יש להבין את מהותו. האם הוא נדרש כחדר שינה עבור אחד מהילדים? או שמאידך יש די חדרים בבית וניתן לנצלו לייעוד אחר כמו חדר ארונות, חדר משחקים, חדר עבודה או סתם מחסן שימושי… בשלב הבא יש להבין מהי ההעמדה הנכונה בממד כאשר יש לקחת בחשבון פתיחה נגישה של חלון הממד במיוחד בדור הישן מסוג dry kip הנפתח על ציר פנימי. די בספריה או מיטה עם גב גבוה בכדי להקשות פתיחה תקינה של החלון.
- אילוצים– בנוסף יש לקחת בחשבון את מיקום המסנן הממוקם באחת מקירות הממד. נתון שלא ניתן לשנות ובוודאי שלא לבחור את מקומו טרם בניית הממד. המסנן מכוסה לרוב בכיסוי פלסטי לבן. מדובר באלמנט גדול מימדים שלא ניתן להתעלם מקיומו . כמובן שנאסר בחוק להסירו או לחסום אותו ומכאן שיש לשקול מיקום של ארון או כל אלמנט גבה מידות מתחתיו או בסמוך לו.
- לינה– במקרה בו חדר הממד אינו מיועד לחדר שינה אני תמיד ממליצה למקם בו בכל זאת מיטה או ספה נפתחת לימים בהם נדרש ללון בו בעצמנו או להלין ילדים למשך הלילה על מנת להמנע מלטרטר אותם בעת הישמע האזעקה. מעבר לכך, ישנה סברה כי פחות מומלץ להלין ילדים באופן קבוע בממד בשל פליטת רעלנים מהבטון העוטף אותו. סברה שאיני מכירה לה תוקף מדעי אך היא די רווחת בקרב הציבור. כאמור אם לא יועד לחדר שינה כל ייעוד אחר יכול לתפקד בממד בדומה לחדר רגיל.
- חשמל– באם מדובר בבית חדש או בדירת קבלן בהם יש לנו השפעה על תכנית החשמל מראש אני ממליצה למקם שקעים כפולים בלפחות 3 מקירות הממד וזאת מאחר וחציבה לאחר מכן בקירות הממד יהיו קשים לביצוע. קיר מזוין המקשה על חציבה לעומת קיר בלוקים רגיל
- פרטיות– להוסיף לדלת הברזל של הממד גם דלת פנים רגילה לטובת פרטיות ושקט גם במצבים של שגרה. טריקה ופתיחה של דלתות הממד הן מסיביות ומרעישות.
המעצבת שריתה ויינברג:
- בטיחות- היום יותר מתמיד ניראה שכדאי לחשוב איך נכון לנו לעצב את הממ"ד. בבתים שנבנים לגמרי מחדש יש לחשוב על הגודל, היעוד והמיקום בכובד ראש: אם ישנה אפשרות אז למקם במקום נכון למקרה הצורך וחשוב מאוד להשאיר את הממד בטיחותי- לא להוריד דלת הממד/ החלון/ קיר ההדף בשביל שיהיה "יפה" וכדאי למקם בקרבת חדר רחצה- מה שיאפשר מקלחות מהירות בעת מבצעי לוחמה. ממליצה להימנע מלהפוך אותו למחסן על מנת שאם נאלץ להשתמש בו, יהיה מוכן לכל תרחיש.
- עיצוב שמשרה נועם ורוגע– רצוי לרצף בגוונים נעימים או לשלב פרקט עץ שמשרה אוירה חמה ומחבקת. ולצבוע בגוונים מרגיעים.
המעצבת סיגל מלכה:
- פתרונות הסתרה- ממ"ד בעיקרון הוא חלל שבו יש הרבה "צפרדעים" אותן צריך לבלוע, כמו כל מיני ציוד חירום בולט (מפוח, פתחי אוורור וכו'). כדי להתגבר עליהם, צריך למצוא פתרונות שיכסו ויסתירו ככל האפשר ויגרמו לנו לשכוח שמדובר בממ"ד. למשל, שימוש בטפט מיוחד על שני הקירות מאוד מרכך את מראה החדר. בנוסף, כדי להתגבר על החלון, שברוב חדרי הממ"ד, הינו עם ידית בולטת, מומלץ לתכנן וילון שייפול מהתקרה, וכך יטשטש את מראה החלון המוכר.
- ממ"ד כחדר ילדים – אם בחרתם להפוך את הממ"ד לחדר ילדים חשוב להפוך את מראה הבטון של מקלט למראה כייפי, נעים, לשם כך השתמשו בצבעים שהילדים אוהבים והכניסו ריהוט קליל, פריטי משחק ויצירה מגוונים, טלוויזיה, ועוד.