מחברות את הנקודות

בעולם הדתי־לאומי, רבים חווים את המסע למציאת בן או בת זוג כתהליך מאתגר, אך בשנים האחרונות הולכת ומתפתחת גישה חדשה, כזו שרואה בזוגיות לא רק יעד אישי, אלא משימה משותפת לכולם. שידוכים, שהיו בעבר נחלתם של שדכנים מקצועיים, הופכים היום למאמץ קהילתי שבו חברים, משפחה, שכנים ובעצם כל אחד מאיתנו יכולים להיות שדכנים גם בלי תואר רשמי.

איך אפשר לעזור לאנשים למצוא זוגיות, ומה תפקידנו כחברה בתהליך הזה? האם אפשר לשנות את השיח סביב שידוכים ולהפוך אותם לחלק טבעי מהחיים? איך כל אחד, גם בלי ניסיון, יכול לעזור לחבר או חברה למצוא את הזיווג שלהם? פגשתי אנשים שפועלים מתוך שליחות לחבר בין לבבות, כל אחד בדרכו. דרך סיפוריהם גיליתי כיצד יוזמות חדשניות, גישה מעשית ומבט עמוק על זוגיות יכולים להפוך את החיפוש להזדמנות לצמיחה, אמונה ותקווה.

 משימה קהילתית

ארגון 'באים בטוב' הוקם לפני שלוש שנים מתוך רצון להתמודד עם נושא הרווקות בציבור הדתי־לאומי בדרך קהילתית וחברתית. שירה מס, ממקימי הארגון, מספרת שהכול התחיל כשאדם אחד פנה לרב נחום נריה, יושב ראש קרן 'אחד לאחד' וראש ישיבת תורה בציון, לגבי בנו שלא התחתן. הרב השיב שמדובר באתגר של כל בית בישראל ושצריך להתמודד איתו ברמה הציבורית, והחליט לקחת את המושכות ולהקים ארגון ייעודי שיעסוק בנושא. "יצאנו לדרך עם מחקר גדול על רווקות במגזר, שנעשה בשיתוף עם פרופ' ??? כץ", משחזרת מס. "גילינו שהציבור אכפתי מאוד, אך בכל זאת רבים אינם משדכים, ואחת הסיבות היא שחסרים להם כלים ליצירת התאמות טובות. מכאן פיתחנו כלים כמו ערכת מאצ'ינג, אפליקציה ייעודית וערבי שידוכים".

שירה, שמנהלת את הפרויקט זה שלוש שנים, התחתנה בגיל צעיר ולא חוותה את עולם הדייטים בעצמה, אך ראתה את הכאב של חברים טובים סביבה. "הבנתי שהשידוכים חייבים להפוך לחלק מהשגרה הקהילתית שלנו, ושכל אחד יכול להיות שגריר".

מה לדעתך מקשה על מציאת זוגיות במגזר הדתי־לאומי?

"אחד הגורמים המרכזיים הוא תרבות השפע – תמיד יש תחושה שאולי יש מישהו טוב יותר. יש תפיסה שצריך למצוא מישהו מושלם, אך האמת היא שבזוגיות לומדים להשלים זה את זה. עוד קושי הוא שההצעות ניתנות קודם לגברים, ונשים רבות אינן מקבלות מספיק הצעות, במיוחד ככל שהגיל עולה. אנחנו פועלים לשנות זאת ולתת גם לנשים יותר אפשרויות".

הארגון מקדם יוזמות שמעודדות אנשים לשדך, כמו ערבי מאצ'ינג שבהם חברים יושבים יחד כדי לחשוב על הצעות לרווקים סביבם. בימים אלו הם גם עובדים על אפליקציה שבה אפשר ליצור רשימות פרטיות של רווקים ולשתף אותן עם אחרים, וכן פיתחו משחק קלפים שיכול לשמש כלי ליצירת שיח טבעי על שידוכים במפגשים חברתיים.

כמי שמתגוררת ביישוב קהילתי, שירה מסבירה את תפקידם החשוב של הקהילה והשכנים ביצירת שידוכים. "בקהילות דתיות רבות נוצרה הפרדה ברורה בין נשואים לרווקים, מה שמרחיק את הרווקים מהמרחב הקהילתי. אם נשנה זאת ונשלב רווקים באירועי הקהילה, נוכל להגדיל משמעותית את אפשרויות השידוך. הקהילה חייבת להיות מעורבת ולחשוב על הרווקים כחלק טבעי ממנה".

למה אנשים נמנעים מלהציע שידוכים? איך אפשר לשנות את זה?

"אנשים מרגישים חוסר ביטחון כי בעבר ניסו לשדך ולא הצליחו, או שאין להם מאגר מתאים של רווקים ורווקות. לפעמים יש גם חשש ממבוכה אם זה לא ילך. אנחנו בארגון מעודדים אנשים למדוד הצלחה על פי המאמץ, ולא רק לפי התוצאה. גם אם הצעה מסוימת לא הצליחה, עצם זה שמישהו חשב על הרווק או הרווקה, כבר מעודד ונותן כוח להמשיך", היא מסבירה.

אני אומרת לשירה שגם כשאנשים אוזרים אומץ לשדך, לא תמיד הם יודעים לעשות את זה בצורה טבעית, נעימה ולא מלחיצה. לדבריה, הדרך הכי טובה היא לחשוב איך היית רוצה שיציעו לך. להימנע משיפוטיות, להביא הצעה אמיתית ולא הצעה "רק כדי להגיד שניסיתי", לבדוק מראש אם ההצעה רלוונטית ולנסח אותה ברגישות.

איך את מגיבה לטענה ש"אם זה נועד לקרות – זה יקרה לבד"?

"זו אמונה שמרדימה אותנו. צריך להשתדל ולעשות הכול כדי לעזור לרווקים סביבנו למצוא זוגיות! בדיוק כמו שאנחנו לא מחכים לפרנסה מהשמיים אלא יוצאים לעבוד, כך גם בשידוכים – צריך להשקיע מאמץ ולא להשאיר הכול בידי שמיים".

מעבר להשתדלות האישית, שירה מספרת שהם מעודדים את הזוגות להכיר תודה למי ששידך ביניהם – וכך לתרום משמעותית לשידוך הבא: "יש ערך גדול בהכרת תודה למי שהשקיע מזמנו והיה שותף להקמת הבית שלך. אנחנו מעודדים זוגות שהתחתנו על ידי שידוך של חברים או משפחה להודות להם בדרך של הענקת מתנה בסך 5,000 ש"ח. זה גם נותן ערך לשדכנים, וגם מניע אנשים נוספים לעסוק בשידוכים ולהקדיש לזה זמן".

המסר הכי חשוב שהיא רוצה להעביר למי שרוצה לעזור בשידוכים הוא פשוט לקום ולעשות. לשלוח הודעה לחברים, לשאול אותם מה הם מחפשים ולנסות למצוא התאמות. אפילו אם השידוך לא מצליח, עצם העיסוק בזה יוצר תנועה חיובית בעולם.

איך אפשר להתחיל לשדך? תני טיפ למי שרוצה לעזור אבל לא יודע איך.

"להתחיל ביצירת רשימה של כל הרווקים והרווקות שאתם מכירים ולחשוב על התאמות פוטנציאליות. למי שרוצה לקחת את זה צעד קדימה – לארגן ערב חברים שבו מדברים על שידוכים. 'באים בטוב' מציעים כלים כמו משחקי קלפים, סדנאות והדרכה איך להתחיל".

ומה הלאה? שירה מספרת שהארגון ממשיך בפיתוח של האפליקציה, בקיום ערבי מאצ'ינג ובהגדלת המודעות לנושא בקהילה. "המטרה היא להפוך את השידוכים למשהו טבעי, שגרתי וקהילתי – כי אין זכות גדולה יותר מלעזור בהקמת בית בישראל".

המשך הכתבה בגיליון ניסן תשפ"ה,

קרדיט: שירה סגל

 

לעוד תוכן ערכי, נשי וישראלי הצטרפי היום למגזין פנימה, להצטרפות לחצי כאן

 

 

 

אודות הכותב/ת

כתוב תגובה