נִפצח בתקווה 

ברגשות מעורבים אני כותבת על פריחה, התחדשות, חג לאילנות, יום הולדת לפנימה וגם לי. בדרך כלל חודש שבט מביא איתו בשורה, משב רוח רענן של התחדשות, תקווה ותפילה. אבל השנה הכול נראה שונה ולא צפוי.  מלווים אותי עכשיו כל כך הרבה סימני שאלה. על השנה הזו, על החיים ובכלל. איך אפשר להיאחז בתקווה? איך תיראה

ברגשות מעורבים אני כותבת על פריחה, התחדשות, חג לאילנות, יום הולדת לפנימה וגם לי. בדרך כלל חודש שבט מביא איתו בשורה, משב רוח רענן של התחדשות, תקווה ותפילה. אבל השנה הכול נראה שונה ולא צפוי. 

מלווים אותי עכשיו כל כך הרבה סימני שאלה. על השנה הזו, על החיים ובכלל. איך אפשר להיאחז בתקווה? איך תיראה ההתחדשות? ואולי נצטרך לצפות להתחדשות רק ביום שאחרי הסערה? 

למרות הכול, חודש שבט כבר כאן. גם השנה האילנות ילבלבו, השמיים יתבהרו, וגם הלב יקבל קצת אור מהחיים ומהטבע שפשוט פורח, בלי לשאול לשלומנו או למצב רוחנו. זה מביא איתו כוח וקצת תקווה לעוד יום שבו תזרח השמש. 

את מדור הפיצוחים הזה הכנתי לכבוד השקדייה, לכבוד הפריחה ולכבוד הטבע, בתפילה שיביאו איתם טעם, התחדשות וחיים. 

 

סלט טבולה פיצוחים 

כשרות: חלבי 

משך הכנה: 30 דקות 

מספר מנות: 6

עשבי התיבול והגרעינים מעשירים את הטעם הניטרלי של הבורגול. הרוטב מקשר בין המרכיבים ויוצר מנת סלט מופלאה ועשירה. מי שאוהבת יכולה להחליף את הבורגול בקינואה. 

 

החומרים:

לסלט:

1 כוס בורגול

1 כף שמן

צרור פטרוזליה 

1 שן שום 

1 בצל סגול 

6 עלי נענע 

4 גבעולי בצל ירוק 

4 כפות שמן זית 

100 גרם גבינה בולגרית מפוררת

לרוטב:

1 כף סילאן 

3 כפות מיץ לימון 

מלח ופלפל 

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את הבורגול במים חמים למשך 20 דקות. לאחר מכן מסננים ומשמנים אותו בכף שמן כדי שלא יידבק או יתייבש. 
  2. קוצצים במעבד מזון את עשבי התיבול, את הבצל ואת השום עם 4 כפות שמן זית.
  3. מוסיפים את הפיסטוקים והשקדים ואת כל מרכיבי הרוטב: סילאן, מיץ לימון, מלח ופלפל.
  4. לפני ההגשה מפזרים מעל את הגבינה הבולגרית.

לחם בית עם תערובת גרעינים

כשרות: פרווה 

משך הכנה: שעתיים 

מספר מנות: 6

 

כשהבצק הפשוט נילוש בלישה עדינה עם ידיים רכות ונעטף בתערובת פיצוחים, הלחם הופך לחגיגת טעמים. הבית מתמלא בריח של שוק, אפייה וגרעינים קלויים, והריח הזה מחזיר אותי ברגע לילדות ולפשטות. בדיוק ככה אני אוהבת את הלחם שלי. 

 

החומרים:

½ ק"ג קמח 

1 כף שמרים יבשים 

1 כפית מלח 

2 כפות סוכר 

½ כוס שמן 

400 מ"ל מים 

2 כוסות תערובת פיצוחים וגרעינים: חמנייה, דלעת, מקלות שקדים, אגוזים קצוצים, שומשום לבן, שומשום שחור, קשיו חצוי 

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את הקמח בקערה ויוצרים 3 גומות: לשמרים, לסוכר ולמלח.
  2. מערבבים את החומרים היבשים, מוסיפים שמן ומים ולשים בידיים בתנועות עדינות, עד שהבצק חלק לגמרי ומעט דביק. משמנים את הבצק בחלקו העליון ומתפיחים במשך 40 דקות או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  3. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים. משמנים תבניות לחם או תבניות אינגליש קייק רחבות ומניחים בתוכן את הבצק. מפזרים מעל הבצק בנדיבות את תערובת הפיצוחים, כך ששכבת הבצק העליונה תהיה עטופה כולה בפיצוחים. 
  4. מכסים למשך 15 דקות להתפחה נוספת, ולאחר מכן אופים בחום של 180° במשך 25 דקות. לאחר האפייה מצננים מעט, ופורסים לפני ההגשה. מומלץ להגיש לצד טחינה, ירקות טריים, קצת שמן זית ומלח גס, והרי לפניכן ארוחה קלילה, ביתית, טעימה ומפנקת. 

סלמון עטוף בעשבי תיבול, קשיו ופיסטוק

כשרות: פרווה

משך הכנה: 30 דקות 

מספר מנות: 6

 

במנה הזו עשבי התיבול והפיצוחים מקבלים מקום דומיננטי. מעל הדג נפנק בשכבה עבה של עשבי תיבול ואגוזים שיוסיפו שפע טעמים ומרקמים למנה. זו מנה מנצחת – חגיגית, עשירה, כזו שמתאימה לאירוח ולכל ארוחה טובה. 

 

החומרים:

6 פרוסות דג סלמון 

צרור פטרוזיליה 

צרור שמיר 

3 שיני שום 

½ כוס פיסטוק 

½ כוס קשיו 

5 כפות שמן זית 

1 כף חרדל 

1 כף דבש

מלח גס

פלפל גרוס

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים מהדג את העור והעצמות ומניחים אותו בתבנית.
  2. להכנת התערובת: קוצצים במעבד מזון את עשבי התיבול, את השום ואת האגוזים, ומוסיפים שמן זית, חרדל ודבש. 
  3. כשהתערובת קצוצה ומעורבבת היטב, מורחים אותה מעל הדג בנדיבות, ומהדקים לחלק העליון של הדג. מפזרים מעל מלח גס ופלפל גרוס.
  4. אופים את הדג במשך 20 דקות בחום של 180°. יש לשים לב שהדג אינו נאפה יתר על המידה כדי שלא יתייבש בחלקו הפנימי. 

עוגיית פיצוחים מלוחה

כשרות: פרווה 

משך הכנה: 20 דקות 

מספר מנות: 8-6

 

עוגיית הפיצוחים מוכרת יותר בגרסתה המתוקה, אך פעם ניגבתי אותה עם מטבל שמנת, והבנתי שבגרסה מלוחה היא תהיה מושלמת. שוב מתברר שגם הפעם, כהרגלי בקודש, אני מעדיפה את המלוח. אז התערובת זהה. הסילאן נטול הסוכר תורם למתיקות, ומעט המלח הגס גורם לעקצוץ הקרנצ'י והמלוח. 

 

החומרים

½ כוס שקדים פרוסים 

½ כוס גרעיני חמנייה 

½ כוס גרעיני דלעת 

½ כוס אגוזי מלך קצוצים 

2 כפות שומשום שחור

2 כפות שומשום לבן 

2 חלבונים 

1 כפית סילאן טבעי

מלח גס

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה את כל הגרעינים. מוסיפים 2 חלבונים, כפית סילאן ורבע כפית מלח גס, ומערבבים היטב.
  2. בעזרת כפית לוקחים פיסות מהתערובת, יוצרים כדורים גדולים ומניחים בתבנית על גבי נייר אפייה. 
  3. אופים בתנור בחום של 160° במשך 15-10 דקות. ברגע שהעוגיות משחימות מוציאים את התבנית מהתנור, כדי שהגרעינים לא יישרפו.
  4. מצננים מעט את העוגיות בתבנית עד להתייצבות. מומלץ להגיש לצד מטבל שמנת, ירקות טריים, שמן זית ומלח גס.

 

מתוך גיליון שבט תשפ"ד,

לעוד תוכן ערכי, נשי וישראלי הצטרפי היום למגזין פנימה, להצטרפות לחצי כאן

אודות הכותב/ת

כתוב תגובה