בכתבה הראשונה בסדרת השעון הביולוגי והתזונה ראינו שתזמון האכילה משפיע על המשקל שלנו ועל מצבנו הבריאותי.
שיבושים בשעון הפנימי שבגופנו עשויים להפר את האיזון בתהליכי האנרגיה שבגוף, וכך להוביל להשמנה ולמחלות כמו יתר לחץ דם, עליה ברמות השומנים בדם, סוכרת ועוד. לפי המחקרים נוכל לשפר את הבריאות, על ידי סידור נכון של הארוחות במהלך היום!
אז מהו דפוס האכילה המומלץ ביותר?
נשים רבות חושבות שעדיף לאכול 5-6 ארוחות ביום, זאת אומרת לאכול ארוחות בוקר צהריים וערב, וביניהן
ארוחות ביניים. כך הקיבה תהיה עסוקה ברציפות במהלך היום, והגוף לא ירגיש רעב.
למעשה, החלוקה העדיפה ביותר לפי המחקרים היא 3 ארוחות ביום, כאשר ארוחת הבוקר היא הגדולה ביותר ביום, ארוחת הצהריים בינונית בגודלה, וארוחת הערב הקטנה ביותר.
דפוס אכילה כזה מסייע לשמור על משקל תקין ועל איזון רמות הסוכר בדם.
חשוב לסייג כי עבור חלק מהנשים לפי מצבן הבריאותי, יתאים לאכול יותר ארוחות ביום (כמו למשל בסוכרת הריון או מחלות בדרכי העיכול).
מה יסייע לנו לבחור נכון?
כאשר האכילה במהלך היום אינה מתוכננת אנו יכולות להגיע למצבי רעב וחולשה, שיגרמו לנו לנשנש בכדי לסתום את התחושות הללו. לכן כדאי להכין לעצמנו תפריט יומי שיכניס סדר ליום שלנו.
רכיבי המזון שתורמים לשובע ממושך הם: סיבים תזונתיים, שומן וחלבון (יחד, או כל אחד לחוד). מאכלים שעשירים ברכיבים הללו מתעכלים לאט יותר, ותורמים לשובע לאורך זמן.
כיצד נרכיב ארוחה משביעה?
ארוחה מאוזנת צריכה לכלול:
1. סלט ירקות- מומלץ בתיבול שמן זית ולימון טרי.
2. מנת שומן- למשל אבוקדו, טחינה, זיתים, אגוזים ושקדים, שמן זית.
3. פחמימה מורכבת- כמו בטטה, לחם מלא או לחמית, פרי, שיבולת שועל.
4. מנת חלבון – כמו יוגורט ביו, גבינות, דג, טופו, ביצה, עוף או בשר. גם קטניות הן מקור
חלבון טוב.
דוגמאות לארוחות מהירות ומשביעות:
♦ מוזלי- יוגורט עם פרי בתוספת שקדים ואגוזים, בליווי סלט ירקות.
♦ מרק כתום- עדשים כתומות כמקור לחלבון ופחמימה, ירקות- גזר בצל ודלעת, הבטטה היא
פחמימה מורכבת, שמן- משמן בבישול.
החלק הבא בסדרה יעסוק בקשר שבין השעון הביולוגי והתזונה, לבין פוריות.